ENTRY SERViS

 ENTRY SERViS

Seksiyonel kapı ismen ülke olarak ürüne verdiğimiz isimdir. Doğrusu sectional door isminden gelmektedir. Bölüm bölüm olan manasında kullanılan sözcükten ismini alan seksiyonel kapı ülkemizle doksanlı yıllarda tanışmıştır. Çokça sorulan seksiyonel kapı nedir? Sorusunu bu şekilde kısaca cevaplamış olalım.

Sistem olarak seksiyonel kapı; hareketli kısım ağılığının torsiyon yaylar ile dengelendiği, şafttan tahrikli seksiyonel kapı motoru yada çekme tip seksiyonel kapı motoru ile hareketin sağlandığı bir üründür. Çalışma şekli bakımından neredeyse tüm markalar aynı düzende çalışacak şekilde üretim yaparlar. Kapının ağırlığı şaft grubu tarafından taşınır. Şaft grubunda bulunan aksesuarlar şu şekilde sıralanabilir;

seksiyonel kapı tamburu
seksiyonel kapı torsiyon yayı
seksiyonel kapı motoru
seksiyonel kapı yay kırılma emniyeti
şaft grubunu taşıyan rulmanlı mesnetler

Şaft grubunda bulunan tambura sarılan çelik halat panellerin en altına takılan halat kopma emniyet sistemine bağlanır ve hareketli kısım ağırlığı bu ürünler ile taşınır.

Seksiyonel kapı ana hammaddesi paneldir. Seksiyonel kapı paneli iki tarafı çelik sac ile çevrelenmiş ortası poliüretan ile doldurulmuş bir üründür. Panel kalınlığı markaya göre değişkenlik gösterse de ülkemizde kabul görmüş panel kalınlığı 40 mm dir. Seksiyonel kapı panelinin kabul görmüş standart rengi RAL 9002 kırık beyazdır. Polyester boya ile boyanmıştır. En çok kullanılan renkler yine polyester boya ile boyanır. RAL 7016 antrasit gri ve RAL 9006 metalik olan renkler orijinal renklerdir. Diğer renkler ise akrilik boya ile boyanarak temin edilir. Seksiyonel kapı panelleri ile birlikte kullanılan aksesuarlar şu şekilde sıralanabilir;

Seksiyonel kapı panel alt alüminyum profili
Seksiyonel kapı panel alt contası
Seksiyonel kapı yan kapaması
Seksiyonel kapı üst alüminyum profili
Seksiyonel kapı üst contası
Seksiyonel kapı penceresi
Seksiyonel kapı personel kapısı
Seksiyonel kapı menteşesi

Seksiyonel kapı ürünlerinden en önemlilerinden biride motordur. Endüstriyel kapı motoru genel olarak 100 N ile 140 N arasında ölçüye göre değişiklik gösterir. Seksiyonel kapı motoru marka olarak yerli ve ithal markalar olarak gruplandırılabilir. İthal marka olarak genelde MFZ Ovitor, GFA, NICE, BFT gibi markalar kabul görür. Motorlarda mekanik switch kullanıldığı gibi elektronik switch de kullanılmaktadır.

Seksiyonel Kapı Çeşitleri
Çalışma prensibi olarak tüm seksiyonel kapılar aynı olsa da kendi aralarında gruplamak doğru olabilir. Seksiyonel kapı çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;

Endüstriyel kapı
Garaj kapısı
Full vision kapı

Bu çeşitlerin arasındaki farklar basittir ancak ayırt edici özelliklere sahiptirler. Fullvision kapılarda paneller alüminyum doğrama ile yapılır. İçerisinde cam olarak plexglass kullanılır. Talebe ve ihtiyaca göre ısıcam yada 3 mm cam olarak üretilebilir. Alüminyum profilleri eloksallı olabilir yada istenilen RAL rengine elektrostatik toz boya ile boyanabilir. Cephe giydirme rengine göre camda değişik renklerde alternatif olarak sunulabilir.

Garaj kapısı ise kullanılan torsiyon yayları daha küçüktür. Ray kalınlıkları endüstriyel kapıya göre daha incedir. Kullanılan motor şafttan tahrikli değil tavan raylı çekme tip motordur. Mekanik emniyet olarak endüstriyel kapıdaki gibi halat kopma emniyeti ve yay kırılma emniyeti bulunmaz. Nedeni ise motorun panelleri üst kısımdan tutuyor olmasıdır.

Endüstriyel kapı kullanılan torsiyon yayları daha büyüktür. Ray kalınlıkları garaj kapısına göre daha kalındır. Kullanılan motor şafttan tahriklidir. Mekanik güvenlik olarak şaft grubunda yay kırılma emniyet sistemi, ray kısmında ise halat kopma emniyet sistemi kullanılmaktadır.

Seksiyonel kapı avantajları şu şekilde sıralanabilir;

Poliüretan dolgulu panel olduğundan ısı izolasyonu sağlar
Kenar açıklıklar EPDM contalar ile çevreli olduğundan rüzgar izolasyonu sağlar
Sistem kızaklar üzerinde rulmanlı tekerler ile çalıştığı için sürtünme azdır bu nedenle kepenge oranla daha uzun ömürlüdür
Paneller bölümler halinde olduğu için kaza durumunda hasar gören paneller kadar panel değişikliği yapılır.
Bakım maliyetleri düşüktür. Düzenli bakım yapıldığı durumda ömür uzatılmış olur.
Kapı içerisine personel kapısı yapılabilir olduğundan insan giriş çıkışları için kapı açılmamış olur.
İstenilen RAL kodlarına dış cepheye dayanıklı olan akrilik boya ile boyanabilir.
Üniversal bir ürün seçildiği durumda yedek parçaya ulaşmak kolay olur
Güvenlik konusunda otomatik kapı gurubu içerisinde en başarılı olandır

Daha yeni Daha eski