Seksiyonel kapı ismen ülke olarak ürüne verdiğimiz isimdir. Doğrusu sectional door isminden gelmektedir. Bölüm bölüm olan manasında kullanılan sözcükten ismini alan seksiyonel kapı ülkemizle doksanlı yıllarda tanışmıştır. Çokça sorulan seksiyonel kapı nedir? Sorusunu bu şekilde kısaca cevaplamış olalım.
Sistem olarak seksiyonel kapı; hareketli kısım ağılığının torsiyon yaylar ile dengelendiği, şafttan tahrikli seksiyonel kapı motoru yada çekme tip seksiyonel kapı motoru ile hareketin sağlandığı bir üründür. Çalışma şekli bakımından neredeyse tüm markalar aynı düzende çalışacak şekilde üretim yaparlar. Kapının ağırlığı şaft grubu tarafından taşınır. Şaft grubunda bulunan aksesuarlar şu şekilde sıralanabilir;
Şaft grubunda bulunan tambura sarılan çelik halat panellerin en altına takılan halat kopma emniyet sistemine bağlanır ve hareketli kısım ağırlığı bu ürünler ile taşınır.
Seksiyonel kapı ana hammaddesi paneldir. Seksiyonel kapı paneli iki tarafı çelik sac ile çevrelenmiş ortası poliüretan ile doldurulmuş bir üründür. Panel kalınlığı markaya göre değişkenlik gösterse de ülkemizde kabul görmüş panel kalınlığı 40 mm dir. Seksiyonel kapı panelinin kabul görmüş standart rengi RAL 9002 kırık beyazdır. Polyester boya ile boyanmıştır. En çok kullanılan renkler yine polyester boya ile boyanır. RAL 7016 antrasit gri ve RAL 9006 metalik olan renkler orijinal renklerdir. Diğer renkler ise akrilik boya ile boyanarak temin edilir. Seksiyonel kapı panelleri ile birlikte kullanılan aksesuarlar şu şekilde sıralanabilir;
Seksiyonel kapı ürünlerinden en önemlilerinden biride motordur. Endüstriyel kapı motoru genel olarak 100 N ile 140 N arasında ölçüye göre değişiklik gösterir. Seksiyonel kapı motoru marka olarak yerli ve ithal markalar olarak gruplandırılabilir. İthal marka olarak genelde MFZ Ovitor, GFA, NICE, BFT gibi markalar kabul görür. Motorlarda mekanik switch kullanıldığı gibi elektronik switch de kullanılmaktadır.
Bu çeşitlerin arasındaki farklar basittir ancak ayırt edici özelliklere sahiptirler. Fullvision kapılarda paneller alüminyum doğrama ile yapılır. İçerisinde cam olarak plexglass kullanılır. Talebe ve ihtiyaca göre ısıcam yada 3 mm cam olarak üretilebilir. Alüminyum profilleri eloksallı olabilir yada istenilen RAL rengine elektrostatik toz boya ile boyanabilir. Cephe giydirme rengine göre camda değişik renklerde alternatif olarak sunulabilir.
Garaj kapısı ise kullanılan torsiyon yayları daha küçüktür. Ray kalınlıkları endüstriyel kapıya göre daha incedir. Kullanılan motor şafttan tahrikli değil tavan raylı çekme tip motordur. Mekanik emniyet olarak endüstriyel kapıdaki gibi halat kopma emniyeti ve yay kırılma emniyeti bulunmaz. Nedeni ise motorun panelleri üst kısımdan tutuyor olmasıdır.
Endüstriyel kapı kullanılan torsiyon yayları daha büyüktür. Ray kalınlıkları garaj kapısına göre daha kalındır. Kullanılan motor şafttan tahriklidir. Mekanik güvenlik olarak şaft grubunda yay kırılma emniyet sistemi, ray kısmında ise halat kopma emniyet sistemi kullanılmaktadır.
Seksiyonel kapı avantajları şu şekilde sıralanabilir;